היקף תחולת חיסיון עורך דין-לקוח ביפוי כח מתמשך

קורא יקר, לתשומת ליבך!
אין לראות בתוכן המובא במאמרים תחליף לייעוץ משפטי פרטני בהתאם לנסיבות המקרה הפרטני.

היקף תחולת חיסיון עורך דין-לקוח בייפוי כוח מתמשך

פסק דין חדשני של בית המשפט לענייני משפחה מעלה שאלות מהותיות לגבי היקף תחולתו של חיסיון עורך דין-לקוח בהקשר של ייפוי כוח מתמשך. הפסיקה מציבה אתגר משמעותי בפני התפיסה המסורתית של חיסיון מקצועי ומציעה פרשנות מרחיבה לגבי חובותיו של עורך הדין בתחום זה. מאמר זה ינתח את הפסיקה, ידון בהשלכותיה הרחבות ויבחן את האיזון העדין בין הגנה על סודיות מקצועית לבין הצורך בשקיפות והגנה על זכויות הממנה.

רקע המקרה

במקרה הנדון, התנהל הליך לביטול ייפוי כוח מתמשך שניתן על ידי הגב' ל'. במסגרת ההליך, זומן לעדות עורך הדין א' שערך את ייפוי הכוח. עורך הדין התנגד להעיד על נסיבות עריכת ייפוי הכוח, בטענה לחיסיון עורך דין-לקוח. הגב' ל' כבר אינה כשירה, ומונה לה אפוטרופוס זמני התומך בהסרת החיסיון לצורך בדיקת תוקף ייפוי הכוח.

ניתוח משפטי

  1. מהותו הייחודית של ייפוי כוח מתמשך

בית המשפט מדגיש את אופיו הייחודי של ייפוי כוח מתמשך כמכשיר משפטי המאפשר לאדם כשיר לתכנן את עתידו ולמנות מיופה כוח שיפעל בשמו כאשר לא יהיה מסוגל לדאוג לענייניו. מעצם טבעו, ייפוי כוח זה כפוף לדרישות מחמירות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, המחייבות רמה גבוהה של שקיפות ואחריות מצד עורך הדין המעורב בעריכתו.

  1. תפקידו של עורך הדין כ"שומר סף"

הפסיקה מדגישה את תפקידו המיוחד של עורך הדין העורך ייפוי כוח מתמשך כ"שומר סף". תפקיד זה חורג מהתפקיד המסורתי של עורך דין ומטיל עליו חובות נוספות לרבות: הבטחת טובת הממנה, הגנה מפני ערעורים עתידיים על תוקף ייפוי הכוח, מתן מידע והסברים מקיפים לממנה, וידוא כי ייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון. תפקיד זה מחייב רמה גבוהה של אחריות מקצועית ואתית, החורגת מגבולות החיסיון המקצועי המסורתי.

  1. היעדר רלוונטיות של חיסיון עורך דין-לקוח

בית המשפט קובע כי מעצם טיבו וטבעו של ייפוי הכוח המתמשך, אין רלוונטיות לעקרון חיסיון עורך דין-לקוח במישור היחסים שבין עורך ייפוי הכוח לבין הממנה, לפחות לאחר גריעת כשרותו של הממנה. קביעה זו מהווה סטייה משמעותית מהתפיסה המסורתית של חיסיון מקצועי ומדגישה את הצורך בשקיפות מלאה בהליכים הנוגעים לייפוי כוח מתמשך.

  1. עקרון טובת הממנה כעיקרון מנחה

בית המשפט מציב את עקרון טובת הממנה כעיקרון העל המנחה בבחינת תוקפו של ייפוי כוח מתמשך. עיקרון זה מקבל משנה תוקף בתיקון מס' 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ומחייב שקיפות מלאה לגבי נסיבות עריכת ייפוי הכוח. הפסיקה מדגישה כי יש לבחון את רצונו האמיתי והחופשי של הממנה, בדומה לעקרון "רצון המת" בדיני ירושה.

  1. חיסיון יחסי וויתור על חיסיון

הפסיקה מציעה גישה מדורגת לסוגיית החיסיון: א. קביעה ראשית, כי אין תחולה לחיסיון במקרה של ייפוי כוח מתמשך. ב. לחלופין, אם קיים חיסיון, יש לראותו כחיסיון יחסי הנסוג מפני טובת הממנה. ג. במקרה הספציפי, האפוטרופוס הזמני, הפועל בשם הממנה, תמך בהסרת החיסיון, מה שמהווה למעשה ויתור על החיסיון מטעם הממנה עצמה.

גישה זו מספקת מסגרת גמישה לבחינת סוגיית החיסיון, המאפשרת התאמה לנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

השלכות על הפרקטיקה המשפטית

פסק הדין מציב רף חדש לאחריות המקצועית של עורכי דין העוסקים בעריכת ייפוי כוח מתמשך. הוא מחייב אותם לשקול מראש את האפשרות שיידרשו להעיד על נסיבות עריכת ייפוי הכוח, ולתעד את התהליך באופן מקיף ומדויק. זאת, תוך שמירה על איזון עדין בין חובת הסודיות כלפי הלקוח לבין האחריות הציבורית הנגזרת מתפקידם כ"שומרי סף".

השפעה על מוסד ייפוי הכוח המתמשך

הפסיקה מחזקת את מעמדו של ייפוי הכוח המתמשך כמכשיר משפטי ייחודי, המחייב התייחסות מיוחדת. היא מדגישה את חשיבותו ככלי לשמירה על האוטונומיה של הפרט, תוך הבטחת הגנה מפני ניצול לרעה.

סיכום ומסקנות

פסק הדין מהווה נקודת מפנה בהבנת היקף תחולתו של חיסיון עורך דין-לקוח בהקשר של ייפוי כוח מתמשך. הוא מציב אתגרים משמעותיים, אך גם מספק הזדמנות לחשיבה מחודשת על תפקידם של עורכי דין בהגנה על זכויותיהם של לקוחות פגיעים.

יש לראות בפסיקה זו קריאה לפיתוח סטנדרטים מקצועיים ואתיים חדשים בתחום עריכת ייפוי כוח מתמשך. אלה צריכים לכלול הנחיות ברורות לתיעוד התהליך, פרוטוקולים לבדיקת כשירות הממנה, ומנגנונים להבטחת שקיפות מרבית תוך שמירה על פרטיות הלקוח.

רוצים לדעת עוד?