הסכמי ממון ותכנון מס במשפחה: ניתוח מקיף של פס"ד תקדימי חלק א'

קורא יקר, לתשומת ליבך!
אין לראות בתוכן המובא במאמרים תחליף לייעוץ משפטי פרטני בהתאם לנסיבות המקרה הפרטני.

הסכמי ממון ותכנון מס במשפחה: ניתוח מקיף של פסק דין תקדימי– חלק א'

 

מבוא

הסכמי ממון הפכו לכלי משפטי נפוץ בהסדרת יחסים כלכליים בין בני זוג. עם זאת, פסק הדין שניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה חושף את המורכבות הכרוכה ביישומם ובפרשנותם של הסכמים אלה, במיוחד כאשר הם מתנגשים עם שיקולי מס ואינטרסים ציבוריים רחבים יותר.

רקע עובדתי

במרכז הסכסוך עמדה דירה שנרכשה במהלך חיי הנישואין של בני הזוג. לגבי דירה זו נערכו שני הסכמים סותרים:

  1. הסכם רשמי שאושר בבית המשפט, הקובע כי הזכויות בדירה שייכות לבעל בלבד.
  2. "נספח סודי" להסכם, הקובע כי למרות האמור בהסכם הרשמי, הזכויות בדירה משותפות.

האישה טענה כי ההסכם הרשמי אינו תקף, שכן לא הבינה את משמעותו והולכה שולל לחשוב כי מדובר בעניין פורמלי בלבד, לצורכי מס. בעת הגירושין, התגלע סכסוך בין בני הזוג באשר לבעלות על הדירה.

ניתוח משפטי

  1. עקרון איזון המשאביםנקודת המוצא בדיון היא חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, הקובע כי ככלל, נכסים שנרכשו לאחר הנישואין הם משותפים, ללא קשר לשאלת הרישום. החריג לכלל זה הוא הסכם ממון מאושר על ידי בית המשפט. עיקרון זה משקף את התפיסה של שותפות כלכלית בין בני זוג במהלך הנישואין.
  2. תוקפם של הסכמי ממוןהסכמי ממון, על אף היותם מאושרים על ידי בית המשפט, אינם חסינים לחלוטין מפני ביטול. סעיף 2(ב) לחוק יחסי ממון קובע כי אישור בית המשפט להסכם ממון יינתן לאחר שנוכח כי בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו.

במקרה הנדון, בית המשפט קבע כי לא התקיימה דרישה זו, שכן האישה לא הבינה את משמעות ההסכם ונתונה הייתה ללחץ רגשי בעת החתימה. קביעה זו מדגישה את החשיבות שמייחס בית המשפט להבנה מלאה ולהסכמה אמיתית של הצדדים בעת חתימה על הסכמי ממון.

  1. עקרון תום הלב וחוזה למראית עיןבית המשפט קבע כי ההסכם הרשמי היה למעשה הסכם למראית עין, שנועד לחסוך בתשלומי מיסים. קביעה זו מבוססת על סעיף 13 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973, הקובע כי חוזה למראית עין – בטל.

קביעה זו גם מדגישה את החשיבות של עקרון תום הלב בדיני החוזים בכלל, ובהסכמי ממון בפרט. הסתרת ההסכם האמיתי מבית המשפט מהווה הפרה בוטה של עקרון זה, ומובילה לביטול ההסכם.

  1. שיקולי מדיניות בדיני משפחה- בית המשפט נתן משקל משמעותי לפערי הכוחות בין בני הזוג, תוך התחשבות בגורמים כמו פער גילאים, ניסיון חיים ומצב כלכלי. גישה זו משקפת מגמה בפסיקה להגן על הצד החלש בהסכמי ממון, תוך הכרה במורכבות היחסים הזוגיים והכלכליים.

חשוב לציין כי בית המשפט דחה את הרעיון של קשירת חלוקת רכוש לשאלת בגידת האישה ו"אשמה" בגירושין. גישה זו עולה בקנה אחד עם המגמה הכללית בדיני המשפחה בישראל, המנתקת את שאלת חלוקת הרכוש משאלת האשמה בפירוק הנישואין.

  1. היבטי מיסוי ותכנון מס- אחד החידושים המשמעותיים בפסק הדין הוא ההחלטה להעביר את המידע לרשויות המס. החלטה זו משקפת מגמה גוברת של שיתוף פעולה בין בתי המשפט למשפחה לבין רשויות המס, במטרה להתמודד עם תכנוני מס אגרסיביים במסגרת המשפחתית.

 

 

סיכום ביניים

  • פסק הדין מהווה נקודת ציון חשובה בהתפתחות הפסיקה בתחום הסכמי הממון ותכנון המס המשפחתי.
  • חלק ב'- של המאמר יעסוק בהשלכות ובהשפעות של פסק הדין וכן בביקורת וחשיבה לעתיד.
  • מס' ההליך: תלה"מ 12851-02-22

 

 

רוצים לדעת עוד?